Anlaşmalı boşanma şartları günümüzde pek çok kişi tarafından merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Anlaşmalı boşanma şartları ve ilerleyen süreçler ile ilgili bilgileri aşağıdaki yazıda başlıklar halinde bulabilirsiniz. Tüm bunlardan önce anlaşmalı boşanma kısaca; bir yıldır evli olan bir çiftin mahkemeye başvurması veya birinin diğerinin açtığı boşanma davasını kabul etmesi anlamına gelir. Eş, ortak çocukların durumuna ve mali sonuçlarına göre kendi özgür iradelerine göre anlaşmalı bir boşanma sözleşmesi düzenlemesi hazırlar. Hakim re’sen değerlendirme yaptıktan sonra hazırlanan anlaşmalı boşanma sözleşmesinin gerekli şartları sağladığı düşüncesine varılır ise boşanma durumu ideal bir şekilde gerçekleşir. Bu sayede eşler hızlı bir şekilde boşanma imkanına sahip olur ve şartlar kendileri tarafından belirlenir.

Anlaşmalı boşanma şartları nelerdir?

Anlaşmalı boşanma şartları türk medeni kanunu’nun 166(3) maddesinde belirlenmiş ve yürürlükte bu şekilde işlenmektedir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir;

  • Evlilik bir yıldan az sürerse, iki taraf boşanma konusunda anlaşamazlar. Bu durumda taraflar diğer boşanma sebeplerine dayanarak boşanabilirler, örneğin evlilik ilişkisinin bozulması ana boşanma türüdür ve boşanma belgelenebilir. Bu durumda taraflar boşanma konusunda fikir birliğine vardıkları için dava çok uzun süre ertelenmeyecek ve anlaşmalı bir şekilde boşanma davasının kapanacağı zamana yakın bir zamanda sona erecektir.
  • Karı koca mahkemeye birlikte başvurur veya taraflardan biri başka bir teklifi kabul etmelidir. Uygulamada, bu durumda ikinci seçenek kullanılır. Yani eşlerden birinin açtığı dava diğer eş tarafından kabul edilir.
  • Her iki taraf da boşanma avukatı tarafından temsil edilse bile, her iki eş de anlaşmalı boşanma davalarına bizzat katılmalı ve boşanma niyetlerini beyan etmelidir.
  • Boşanmanın ekonomik sonuçları tazminat ve nafaka gibi konulardır. Her iki taraf da bu konularda anlaşmaya varmalı ve (varsa) çocukların velayeti konusunda anlaşmalıdır. Hakimin bu anlaşmayı onaylaması gerektiğine şüphe yoktur. Örneğin hukukumuzda vesayet kamu düzeninin bir parçasıdır. Her iki tarafın ortak reşit olmayan çocukları varsa, çocuğun yüksek yararı ilkesi uyarınca hâkim, tarafların vasilik kararı ile bağlı değildir. Henüz başvurusunu bulamamış olmasına rağmen, reşit olmayan reşit ise sosyal hizmet uzmanı/eğitimci rapor alabilir ve görüşünü dinleyebilir. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde bulundurarak bu sözleşmede gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu durumda, her iki taraf da boşanma için bir değişiklik yapacaktır.

Anlaşmalı boşanma davası nereye başvurularak açılmaktadır?

Anlaşmalı bir biçimde açılan boşanma davası aile hukukundan kaynaklanan davalardan biridir ve aile mahkemesine intikal etmiştir. Başka bir deyişle, boşanma davalarına bakan mahkeme aile mahkemesidir. Yetkili mahkeme 4787 sayılı kanunla belirlenir. Ancak aile mahkemesi yoksa asliye hukuk mahkemesi de davalara bakmak üzere aile mahkemesi olarak görev yapabilir. Örnek verecek olursak istanbul sınırları içerisinde ikamet eden bir kişi istanbul aile mahkemesine başvurarak işlemlerini başlatabilir. Bunun yanı sıra istanbul’da yer alan asliye hukuk mahkemeleri üzerinden de davalar açılabilmektedir.

Anlaşmalı boşanma davası protokolü nedir ve nasıl hazırlanmaktadır?

Anlaşmalı bir biçimde boşanmak için hazırlanan protokol, türk medeni kanunu’nun 166/3 maddesinde sayılan hususları içermesi gereken bir anlaşma olup, sözleşme özgürlüğü ilkesi uyarınca içeriği başka hususları da içerebilir. Bu sözleşmenin boşanma sözleşmesinin eş tarafından gönüllü olarak kabul edilmesi ve imzalanması gerekir. Anlaşmalı boşanma anlaşmasını yazılı olarak mahkemeye sunmanın birçok avantajı olmakla birlikte sözlü olarak da sunulabilmektedir.

Tüm bu durumlara ek olarak anlaşmalı boşanma protokolünde bulunması gereken zorunlu unsurlar ise aşağıdaki listede verilmiştir.

  • Tazminat, nafaka ve benzeri boşanmanın getirdiği mali sonuçlar
  • Velayet olarak da bilinen müşterek çocukların durumu

Anlaşmalı boşanma davası ne kadar sürmektedir?

Anlaşmalı boşanma davasının ne kadar süreceği sorusuna net bir cevap vermek mümkün değildir. Genel olarak, aile mahkemesi yoğun programı nedeniyle duruşma tarihini uzun bir süre erteleyecektir. Eğer ki anlaşmalı boşanma süreci çekişmeli dava sürecine dönüşmeyecek ise davanın sonuçlanması tek mahkeme sürmekte ve tek celsede boşanma davası tamamlanmaktadır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Konu Başlıklarını İnceleyin

Sohbeti aç
Merhaba
Yardıma ihtiyacınız var mı?