Boşanma Avukatı

Boşanma avukatı kime denir? Kimler Boşanma davalarında avukatlık yapabilir? Boşanma davası açmak için Avukat şart mıdır? Sorularınıza cevaplar…

Boşanma Avukatı

Boşanma avukatı kimdir?

Boşanma Avukatlığı

Boşanma avukatı kime denir? Sorusunu yaygın biçimde soruyorsunuz. Gelin bu sorunun cevabını irdeleyelim. Öncelikle boşanma için avukatlık yapmaya yetkili meslek mensupları kimlerdir? Sorusuna bakalım.

Avukatlık mesleği, hukuk fakültesi bitirildikten sonra başlar. Yapılan avukatlık stajından sonra baronun verdiği yetki ile yapılan bir serbest meslek türüdür. Avukatlar, hukukun oldukça geniş alanlarının tamamında uzmanlık sahibi olmak durumunda değildir. Kaldı ki, bu çok mümkün de değildir. Meslek mensupları hukukun genel ilkelerini ve mesleğin detaylarını bilir. Bununla birlikte belli dava tiplerinde daha fazla deneyim sahibi olarak bu alanda uzmanlaşabilirler.

Boşanma avukatı olarak çalışan avukatlar da, bahsettiğimiz gibi aile davaları ile meşguldür. Daha çok medeni hukuk alanında çalışmaları olan meslek mensuplarıdır. Vekaletini aldıkları dava sayısına bağlı olarak deneyimi artar. Daha çok boşanma davalarına bakan avukatlar, doğal olarak bu alanda uzmanlaşırlar.

Avukatlık mesleği, kişilerin hukuk davalarında hak kaybı yaşamamalarını sağlayan bir meslektir. Onlara hukuki danışmanlık veren ve bürokratik süreçleri yürüten kişilerin, hukuk fakültesi lisansına dayalı olarak yaptığı profesyonel çalışma alanıdır. Hukuk alanında bilgi vermek, tavsiyede bulunmak, süreçleri sevk ve idare etmek, sadece avukatların yetki alanındadır.

boşanma avukatı

Bu nedenle, boşanma davası açacak olanların, başvurularını avukatlara yapmaları doğru olur. Sadece yetki sahibi meslek mensuplarından bilgi almaları gerekir. Zaten meslek kanunu da bunu emretmektedir.

Avukat, genel olarak savunma makamını temsil eden meslek mensubudur. Hukuk fakültesi mezunları, teknik olarak tüm davalara bakmakla yetkilidir. Ancak uzmanlık veya daha yoğun çalışmanın söz konusu olduğu alan elbette deneyimi ifade eder. Kimi avuaktlar boşanma davalarına bakmayı bu sebeple istemez. Kimileri ise sadece bu alanda çalışır. Bu tercihli bir durumdur. Bu durumu sınırlayan veya engelleyen bir koşul yoktur.

Dava Açmak İçin Avukat Şart mıdır?

Boşanma davası açmak için avukat şartı yoktur. Ancak davaların komplikasyonlarına bağlı olarak, avukata vekalet vermek doğrudur. Bu konuda kanuni bir zorunluluk olmasa da, pratikte avukat genellikle temin edilir. Avukat vekaleti aldıktan sonra tüm süreçleri takip etme yetkisine sahiptir. Hatta müvekkili adına beyanda bulunma durumu da vardır. Bundan böyle avukat, tüm süreçlerde yetkili olacaktır. Yetki, vekalet verildikten sonra müvekkilin iradesi ile mümkündür. Herhangi bir avukat kendiliğinden sürece dahil olamaz.

Bilhassa çekişmeli boşanma davaları durumunda, avukat gerekir demek doğru olur. Zira bu davalarda, mallar ve çocukların durumu da devreye girer. Bu durumda, konu; bir boşanmadan daha çok bir şirket feshi gibi olur. Bu gibi şartların hukuk alanında tecrübesi olmayan kişilerce yönetilmesi oldukça zordur. Kaldı ki, anlaşmalı olarak boşanma durumunda dahi, boşanma dilekçesinin hazırlanması oldukça teknik bir konudur ve hak kaybı burada mümkün olabilir.

Tüm bu durumlardan ötürü, avukatla anlaşma yapmak, atacağınız doğru bir adımdır demek mümkündür.

Boşanma Avukatı Nasıl Bulunur?

Boşanma avukatı nasıl bulunur? Avukat adresleri, boşanma avukatı iletişim bilgileri gibi aramalar yaygın oldukça yaygındır. Bir avukat temin etmek ve vekaletinizi vermek son derece basittir. Dilerseniz meslek odasına, yani baroya başvurup, sizi yönlendirmelerini isteyin. Yada internette boşanma avukatı araması yaparak, meslek mensuplarının katalog amaçlı oluşturdukları sitelere ulaşabilirsiniz. Bunun dışında, çevrenizden referanslarla avukat bulma da elbette mümkündür.

Avukatlık meslek kanunu gereğince, avukatların reklam yapmaları yasaktır. Meslek mensuplarına bu kanaldan ulaşmak mümkün olmayacaktır. Ancak internet ortamında hemen her avukata ait bir site vardır ve yapacağınız arama ile sonuçlara ulaşırsınız. Hukuk fakültesi mezunu ve baro tarafından yetkilendirilen tüm avukatlar size hizmet verebilirler.

Avukat Bulma

Avukat bulma süreci aslında gayet basittir. Dilerseniz bir internet araması yapar ve sonuçlardan seçim yaparsınız. Yada referanslar kanalı ile bir avukat bulma mümkündür. Günümüzde genellikle internet aramaları kullanmak yaygındır. Avukatların reklam yapması yasak olsa da, internet sitesi açmaları yasak değildir. Kendilerini ve çalışma alanlarını duyurma yasakları yoktur. İnternetten arama elbette çok da kolaydır. Yerinizden kalkmadan sorgu yapar ve bir çok meslek mensubuna ulaşırsınız.

Avukat bulma işlemi için dilerseniz Barolar Birliği kanalından destek alabilir yada bulunduğunuz ildeki barolardan yardım talep edebilirsiniz. Barolar Birliği sitesinde tüm illerdeki baroların iletişim hatları vardır. Soru ve görüşleriniz için bu kanalları kullanmak mümkündür. Elbette burası avukatların vitrini olan bir kanal değildir. Ancak bilgi ve destek ve ayrıca tüm konularda mevzuat bilgisi bu kanalda yer alır.

Tüm bunların dışında, şehrinizdeki sokaklarda avukat tabelalarını da takip edip, buradan avukat bulmak mümkündür. İnternet araması yerine bunu da tercih eden kimseler hala vardır. Ancak yukarda da belirttiğimiz gibi, internetten iletişim, ekonomik, hızlı ve etkilidir.

Boşanma Avukatı İletişim

Boşanma avukatlarına nasıl ulaşılır?

Fiyatlar ve Ücretler

Boşanma avukatı ücretleri ne kadardır?

Boşanma Avukatı Ücretleri

Yine meslek kanunu uyarınca, avukatların ücretlerini ve diğer fiyatlandırma bilgilerini açık kaynaklarda yayınlamaları yasaktır. Ancak avukatlık ücretleri, meslek örgütleri tarafından alt sınırları olan ücretlerdir. Yani mesleğin fiyat rekabeti gibi bir zemini söz konusu değildir. Serbest meslek mensuplarının tümünde rekabet doğru değildir. Avukatların da fiyat üzerinden rekabet yapmaları etik kabul görmez. Bu bakımdan esasında en ucuz boşanma avukatı gibi bir arayış doğru yaklaşım olmayacaktır, zira meslek mensupları belirlenen taban fiyatların altında hizmet vermek durumunda değildirler.

Avukatlık ücretleri, diğer bir deyişle boşanma avukatı veya boşanma davası bedelleri, davaya bakan avukatın üst sınırını belirleyeceği fiyatlardır. Avukat ücretlerinin üst sınırı noktasında herhangi bir bağlayıcı unsur söz konusu değildir. Meslek mensubu, davayı inceleyerek, kendi yeterliliğini ve deneyimini de hesaba dahil edip bir fiyat belirler. Yada taba fiyatlarla hizmet arz etmeyi tercih eder. Bu tamamen avukatın yapacağı değerlendirmenin bir sonucu olacaktır.

boşanma avukatı

Avukatlık ücretleri, boşanma avukatı veya bir başka tipinin avukatı olmaya göre elbette değişir. Bir ağır ceza davası veya bir ticari dava ile boşanma konusu aynı değildir. Boşanma davaları içerisinde dahi, dava için talep edilecek avukatlık ücretleri farklılık gösterir. Ciddi detayları olan bir çekişmeli boşanma davası ücreti ile tarafların tam uzlaşıya vardığı, anlaşmalı boşanma davası ücreti aynı olmaz.

Burada maliyetlerin ve davanın nihai ücretinin belirlenmesi avukatın takdiridir. Avukatın, belirlenen kanuni taban ücretten az olmamak kaydıyla, kendi değerlendirmesi neticesinde ulaştığı sonuca göre fiyat vermesi mümkündür.

Avukat ücretleri, her yıl yenilenen bir ücret tarifesine tabidir. Bu tarife üzerinden tüm avukatlar minimum bir bedeli tahsil etmek durumundadır. Bir serbest meslek kolu olmakla birlikte avukatla kamu görevlisi statüsündedir. Bu nedenle aldıkları bedeller, ticari kar değil, serbest meslek geliri yada hizmet ücreti yani maaş gibi kabul görür.

Ciddi bir hizmet arzı süreci olan avukatlık, mesleğin bedelleri dikkate alındığında zor bir iştir. Bu bakımdan ücret konusunda seçici olmak yerine, ihtiyacın karşılanması odağında tercih yapmak daha doğrudur.

Diğer Konu Başlıklarını İnceleyin

Sohbeti aç
Merhaba
Yardıma ihtiyacınız var mı?