Aile içi şiddet nedeniyle boşanma davaları en çok görülen davalar arasındadır. Evli bireylerin aile içerisindeki tutumları boşanma davalarını etkileyen faktörler arasındadır. Aile içi şiddet nedeniyle açılan boşanma davaları günümüzde maalesef büyük bir artış göstermektedir.

Bireylerin boşanmaları için öne sürebilecekleri birçok neden vardır. Aile içi şiddet nedeniyle boşanma neredeyse en önemlileri arasında yer almaktadır. Eşlerden birinin diğerinin hayatına kastetmesi veya pek kötü davranışta bulunması sebebiyle dava açılabilir. Bu tür konular Türk Medeni Kanunu’nda geçerli boşanma nedenleri arasında gösterilmektedir.

Bu tür davalar boşanma avukatları ve aile mahkemelerinin alanlarına girmektedir. Başvurular şahsen veya vekâlet ile boşanma avukatı tarafından yapılmaktadır. Olaylar ne kadar net gözükse de iyi bir boşanma avukatı tutmak önem teşkil etmektedir

Fiziksel Şiddet nedir?

TÜİK verilerine göre her yıl değişiklik gösterse de neredeyse boşanma davalarının üçte biri aile içi şiddet sebebiyle gerçekleşmektedir. Aile içi şiddet nedeniyle boşanma vakaların çoğu İstanbul gibi büyük şehirlerde gerçekleşmektedir. Şiddet denilince hepimizin aklına sadece fiziksel olarak gösterilen kaba kuvvet gelse de en az fiziksel şiddet kadar zarar verici birçok çeşidi bulunmaktadır.

Şiddet denildiğinde genellikle akla gelen ilk şiddet çeşididir. Fiziksel şiddet kaba kuvveti bir yaptırım aracı olarak kullanıp kişiyi doğal yaşamından mahrum etmesidir.

Sadece kaba kuvvet ile bedene verilen zararlar olarak düşünülmemelidir. Güç kullanılarak bireyin birçok yaşamsal faaliyetlerden mahrum bırakmak da fiziksel şiddetin içerisinde yer almaktadır.

Fiziksel şiddetin üzerinden belli bir zaman geçtikte sonra belirtilerin kaybolacağı için şiddete uğrayan kişinin darp raporu alıp bu şiddeti belgelemesi gerekmektedir. Aynı zamanda fiziksel şiddete uğrayan kişi uzaklaştırma talebinde bulunabileceği gibi darp raporu sonucunda çalışmasına engel teşkil eden bir durum olursa tazminat davası da açabilmektedir.

Psikolojik Şiddet Nedir?

Psikolojik şiddet, kişinin veya kişilerin ruh salığının derinden olumsuz bir şekilde etkileyen olayların bütününe verilen isimdir. Psikolojik şiddete ikili ilişkilerin olduğu her alanda yaşanabilmektedir.

Eşlerin birbirlerini küçük düşürme, beğenmeme, her bakımdan yetersiz görme, aşağılama, bağırma, fiziksel özellikleriyle alay etme, aşırı kıskançlık, özgüven ve onur kırıcı hareketlerde bulunma gibi olaylar psikolojik şiddete örnek olarak gösterilebilmektedir. Bunların yanında evli çiftlerin birbirlerine vermesi gereken tepkileri vermemesi durumunda da psikolojik şiddet kapsamına girebilir.

Ekonomik Şiddet Nedir?

Ekonomik şiddet de son dönemlerde sıkça karşımıza çıkan şiddet türleri arasında yer almaktadır. Kişinin bilerek ve isteyerek imkânı olduğu halde maddi olanaklardan mahrum bırakması ekonomik şiddet kapsamına dâhil edilmektedir.

Tabi ki burada ekonomik şiddet değerlendirilirken bireylerin maddi imkânları ve bu maddi imkânlardaki diğer bireylerin yaşayış şekilleri göz önüne alınmaktadır. Örneğin asgari ücretli birisi ile daha yüksek meblağlarda kazana birisinin yaşam standartları bir olmadığı gibi istek ve ihtiyaçları da bir değildir bu sebeple istekler gelire göre değişiklik gösterebilmektedir.

Tam tersi düşünüldüğünde maddi imkânı olmadığı halde bireyden birçok şey istenmesi ve baskı kurulması psikolojik şiddet kapsamına girmektedir. Bu tür olaylar gelir seviyesinin sık sık değişiklik gösterdiği İstanbul gibi metropol şehirlerde daha çok yaşanmaktadır.

Cinsel Şiddet Nedir?

Kişinin rızası olmadan cinsel ilişkiye girilmesi veya bilerek acıtarak cinsel ilişkiye girilmesi cinsel şiddet kapsamına girmektedir. Birçok kişi bu tür şiddet olaylarında korktuğu için veya utandığı için gerekli kanallara ulaşamamıştır. İstek dışı yapılan bütün zorlamalar şiddet sayıldığı gibi cinsel zorlama da şiddet kapsamına girmektedir. Cinsel şiddet aynı zamanda hem psikolojik hem de fiziksel şiddet kapsamına girebilir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Konu Başlıklarını İnceleyin

Sohbeti aç
Merhaba
Yardıma ihtiyacınız var mı?