Velayet Davası

Velayet Davası

Velayet Davası Nedir?

Velayet Davası

Kanun gereği velayet anne ve babaya aittir. Anne ve babaya ait olan bu velayet yasal bir gerekçe olmadan onlardan alınamaz. Çocuğun her türlü gelişiminden anne ve baba ortak derece sorumludur. Anne ve baba her durumda müşterek çocuklarının iyiliklerini göz etmekle yükümlüdürler. Çocuk fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklı gelişiminin sağlanması için her iki eş de eşit derecede sorumludur. Anne ve baba, çocuğun eğitim öğretiminden ve bu saye dürüst ahlaklı bir birey olarak yetiştirilmesinden sorumludur. Aynı şekilde çocuğun gelişim aşamasında ruhsal ve bedensel sağlığının korunmasından da anne ve baba ortak olarak sorumludur. Anne ve babanın, çocukları üzerindeki bu ve buna benzer sorumlulukları çocuk ergin bir birey olana kadar devam eder. Bununla beraber, ergin bir birey olan çocuk şayet eğitimine devam ediyorsa anne ve babanın bakım borcu, çocuğun eğitimi devam ettiği sürece geçerlidir.

Yukarıda belirttiğimiz sorumluluklara sahip olan anne ve baba, çocuğun ismini ve dinini belirleme hakkına da sahiptir. Çocuğun yasal temsilcileri de yine anne ve babadır. Kanun sadece anne ve babaya değil aynı zamanda çocuğa da bazı yükümlülükler yüklemektedir. Bu çerçevede çocuğun temel yükümlülüğü anne ve babasının sözünü dinlemek olup onların izni olmadan birlikte yaşadıkları evi terk edemez. Şayet anne ve babadan birisi ölürse; çocuğun velayeti hayatta kalan eşe geçer. Eşlerin boşanmaları durumunda ise velayetin kime verileceği açılacak velayet davası sonucunda hakim tarafından karara bağlanır.

Velayet Davası Nasıl ve Nerede Açılır?

  • Boşanma davası anlaşmalı olarak açıldıysa eşler çocuğun velayeti hakkında aralarında anlaşabilirler. Bunu anlaşmalı boşanma protokolünde yazılır olarak ifade ederler.
  • Şayet boşanma davası çekişmeli boşanma davası ise ve eşler velayet konusunda anlaşamıyorlarsa velayetin hangi eşe verileceğine mahkeme tarafından karar verilir.
  • Bununla birlikte şayet anne ve baba evli değillerse müşterek çocuğun velayeti otomatik olarak anneye verilmektedir.
  • Açılacak davada hakim, çocuğun menfaatini gözeterek karar vermek durumundadır. Velayet davalarında asıl hedef çocuğun korunmasıdır.
  • Bu sebeple hakim, devam eden boşanma davası süresince çocuğun belli başlı haklarını koruma altına almak için velayeti geçici olarak taraflardan birisine de verilebilir. Diğer taraf bu süre zarfında mahkeme tarafından belirlenen zaman aralıkları ile çocuk ile iletişim kurma, görüşme ve birlikte zaman geçirme hakkına sahiptir. Velayet kendisine verilmeyen taraf çocuğa ait masrafların karşılanması amacı ile tedbir nafakası ödemekle de yükümlüdür.
  • Belli başlı durumlarda hakim kararı ile velayet anne ve babanın her ikisinde de alınabilir. Bunun için belli şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Kanun gereği; anne ve baba tecrübesiz olabilir ya da başka bir yerde bulunabilir. Bunun yanında; anne ve baba çocuğa yeteri kadar ilgi göstermiyor ya da görev ve yükümlülüklerini ağır derecede aksatıyor olabilirler. Böyle durumlarda hakim velayeti anne ve babanın ikisinden de alabilir.
  • Velayet kendisine verilmiş olan taraf aynı zamanda çocuğun yasal temsilcisi olarak kabul edilir. Bu çerçevece üçüncü kişilere karşı çocuk adına işlem yapma yetkisine sahiptir. Şayet velayet anne ve baba tarafından paylaşılıyorsa; çocuk adına işlem yapılan üçüncü taraf velayet sahibi diğer eşinde yapılan işlemde rızası olduğunu kabul eder.

Velayet Davası Hakkında Bilmek İstedikleriniz

Sık Sorulan Sorular

Velayet Davası Nasıl Açılır?

Velayet Davası Açmak

Velayet Davası Nasıl Açılır?

Velayet davaları kural olarak Aile Mahkemelerinde açılır. Şayet bulunulan yerde Aile Mahkemesi yoksa dava Asliye Hukuk Mahkemesinde görülür. Velayet davalarında basit yargılama usulü geçerlidir. Velayet davasının açılabilmesi için; taraflardan birisinin mahkemeye velayet dava dilekçesi ile başvurulması gerekmektedir.

Diğer Konu Başlıklarını İnceleyin

Sohbeti aç
Merhaba
Yardıma ihtiyacınız var mı?